Zeleninové šťávy-10 tipů

Nebojte se experimentovat a přidávat zeleninu do svých šťáv. V článku vám napíšu ty nejlepší a nejchutnější tipy na zdravé zeleninové domácí šťávy.

V první řadě chci upozornit, že šťávy znamenají doma připravené s kvalitním šnekovém odšťavňovači. Žádné rozmixované smoothie, jak si mnoho lidí může mylně myslet. Ke kvalitnímu odšťavňování patří také kvalitní odšťavňovač. Ten si zakoupíte již podle obsahu vaší peněženky. 

Doporučujeme však odšťavňovač šnekový/hřídelový. Šťáva z něj je kvalitnější, plnější, nabitá vitamíny, které se neztratí při přípravě centrifugou jako například u rychlootáčkového odšťavňovače. Dalším plus je, že drť ze šnekového odšťavňovače je téměř úplně suchá (na rozdíl od odstředivého), což znamená, že z ovoce a zeleniny bylo vyždímáno maximum! Právě proto jsme na trh přinesli naši značku šnekového odšťavňovače BRAWO Life B-365. Co dokáže si můžete prohlédnout ve videu, kde ho představujeme.

Parametre, cenu a objednávky, najdete na našom e-shopu

 

Zeleninové šťávy mám ráda. o to víc, pokud jsou zelené 🙂 Musím ale podotknout, že je nedělám 100% pouze ze zeleniny. Šťávy vždy dělám tak, aby byly dobré a chutné. Abych je pila s radostí a ne proto, že jsou zdravé. Znám lidi, co pijí zelené šťávy se ucpaným nosem..a to je mi velmi líto. Protože šťáva se dá udělat zdravá a také chutná! A přesně takové jsou následovně šťávy

1.Okurek, listový špenát, jablko, citrón – Okurku omyjeme a nakrájíme buď na kostičky nebo po délce na pásky. Nemusíme ji zbavovat slupky. Listového špenátu budou stačit dvě plné hrsti. Jablka mohou být dvě, na jednu šťávu to postačí. Překrojíme je na čtyři části. Jablka nemusíme loupat a ani vypeckovat. Nakonec přidáme 1/2 menšího citrónu, kterého zbavíme slupky. Odšťavňujete-li listovou zeleninu nebo bylinky, vždy ji do odšťavňovače posuňte něčím tvrdším jako je okurka či jablko. Lis tak lépe chytne a kvalitněji odšťávní

Zeleninové šťávy

2. Červená řepa, mrkev, zázvor, jablko nebo hruška – Toto je skvělá zahřívací šťáva. Jednu menší červenou řepu omyjeme a nakrájíme na kostičky, netřeba ji loupat. 3 mrkve omyjeme, zbavíme je natě a odkrojíme i kus, odkud nať vyrůstá. Mrkev není třeba loupat. Odkrojíme si 3cm zázvoru /ale můžete začít is menším kouskem/, který oloupeme lžící. Je to šetrný způsob loupání zázvoru. Nožem bychom přišli zbytečně o hodně plodu. Nakonec na zjemnění přidáme 2 jablka nebo hrušky. S oběma variantami chutná tato šťáva skvěle!

3. Bazalka, salát, cuketa, limetka – přesně tak! Bazalka! 🙂 Nebojte se ani bylinek jako jsou bazalka, čerstvá petrželka, koriandr, máta, pažitka. Vezmeme dvě hrsti očištěné bazalky, hrst listového salátu, například hlávkový salát nebo „dubáček“. neoloupanou cuketu nakrájenou na kostičky a celou oloupanou limetku /citrusy obecně zbavuji slupky ostrým nožem/. Namísto limetky můžete použít polovinu citrónu. Uvidíte, že chuť bazalky vás příjemně překvapí

4. Červené zelí, jablko, mrkev, kedlubna – jedna z nejpřekvapivějších šťáv! Tuto šťávu jsem vymyslela kvůli jedné paní, která na pobytu trpěla ekzémem a moc jí to pomohlo. Obsahuje totiž vitamíny A, C, E, které zajišťují celistvost kůže a chrání před oxidačním stresem. Přidejte do šťávy dvě hrsti na kostičky nakrájeného zelí, 2 mrkve, 1 větší zelené jablko a 1/2 menšího kedlubny. Obsahuje spoustu šťávy a zjemní chuť zelí

5. Rajčata, okurek, granátové jablko – toto je jen jedna z mnoha variací na šťávu z rajčat 🙂 V této šťávě použijte 4 rajčata nebo 15 malých cherry rajčat /lepší varianta hlavně v období zimy/, 1/2 jadérek z granátového jablka. V tomto receptu okurku loupeme, aby se kvůli zelené slupce nezbarvila celá šťáva a zůstala tak krásně červená/

6. Mangold, stopkový zeler, zázvor, máta – Mangold zpevňuje zuby a kosti, má detoxikační účinky na střeva a odstraňuje zažívací problémy. Budeme potřebovat dvě hrsti omytých listů mangoldu, 3 stonky celeru, 2cm zázvoru a hrst listů /bez stonků/ máty.

7. Mrkev, kurkuma, dýně, jablko, skořice – Krásná oranžová šťáva! 🙂 Budeme potřebovat 3 mrkve, 3cm čerstvé kurkumy/stačí pořádně umýt, nemusíte loupat a POZOR – po rozkrájení kurkuma extra barví dožluta! Proto s ní zacházejte opatrně/, hrst očištěné dýně, může být hokkaido nebo máslová, 2 jablka. Po odšťavnění posypeme šťávu skořicí /snižuje hladinu cholesterolu, má relaxační účinky, podporuje pevnost cévní stěny…/dle chuti a zamícháme.

8. Rajčata, mrkev, celer, červená paprika, bazalka, koriandr, červená cibule, česnek, oliv.olej – trošku zvláštní kombinace, říkáš si? 😀 A ještě zvláštnější bude znít, pokud napíšu, že tuto šťávu nepijeme, ale jíme lžící z misky! Je to taková „záchrana“ a trošku oklamání mozku při dlouhých detoxech, když už hlava chce jíst kapku olivového oleje přidáváme, protože některé vitamíny se rozpouštějí v tucích a také to dotvoří dokonalost polévky. Samozřejmě nesolíme! Na jednu misku budeme potřebovat 4 větší rajčata, 1 mrkev, 2 stonky zeleru, 1/2 červené papriky bez semen, 1/2 hrstu bazalky a 1/2 hrstu koriandru, 1 stroužek česneku a 1/4 červené cibule

9. Fenykl, jablko, červené zelí – 

fenykl je definitivně jedna z nejzajímavějších zelenin, což jsem ve šťávě ochutnala! Mně osobně chutná jako pelendrek: D v kombinaci se sladkým jablkem, je to dokonalá symbióza nových chutí! Budeme potřebovat 1/2 bulvy fenyklu, 2 jablka a 5 listů červeného zelí. Vše spolu odšťavníme

10. Brokolice, špenát, jablko, ananas – budeme potřebovat hrst růžiček brokolice, 2 hrsti listového špenátu, 1 jablko a 1/2 ananasu / víte, že pokud ananas otočíte hlavou dolů a necháte ho takto 2-3 dny, dozraje do větší sladkosti? 🙂

Tak a to byly naše zeleninové superstar ve šťavách! Věříme, že recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět, jak Vám chutnaly 🙂 Nezapomeňte nás označit na Facebooku či instagramu, uděláte nám tím radost.

Tak šťavám zdar 🙂

 

Podobné články

VEDENÝ DETOX „VÍKENDOVÝ RESTART“ – jak se zapojit & vaše nejčastější otázky

10 způsobů, jak efektivně zpracovat letní úrodu, zeleninové pomazánky a tipy, zamrazení úrody, čerstvé šťávy, ovocné zmrzliny, zdravé dezerty, svačinky na výlety, smoothie a smoothie misky, domácí sirupy, domácí kosmetika, ochucené ledové kostky

10 způsobů, jak efektivně zpracovat letní úrodu

Michal Shark, můj příběh, jak jsem se vyléčil

Jak jsem se vyléčil_můj příběh

Zajímavosti o Bali, Júlia Shark a Michal Shark

Zajímavosti o Bali

Letní slevy BRAWIUM 30 % A DOPRAVA ZDARMA